Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
Permanent URI for this community
This publication aims at providing a forum for dissemination and discussion of scientific, technological and technical developments in agricultural and natural resource economics. In order to achieve these goal, the topical coverage of the Journal includes the following disciplines:
Demand Analysis
International Trade
Rural Development
Environmental Economics
Water Economics
Business Management
Marketing
Operational Research
Agricultural Policy
Production
Forest Resources
Fisheries Resources
Agro-food Systems
Land use
Browse
Browsing Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics by UPV Entity "Centro de Investigación de Ingeniería Económica"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
- PublicationAnálisis espacial de los precios del suelo de uso agrario(Universitat Politècnica de València, 2018-06-28) Segura, Baldomero; Marqués Pérez, Inmaculada; Dpto. de Economía y Ciencias Sociales; Escuela Técnica Superior de Ingeniería del Diseño; Centro de Investigación de Ingeniería Económica[EN] Since 1983, the Spanish administration publish the national land prices survey, whose main objective is to measure the prices evolution of agricultural land. The Survey provides objective reference prices without speculative effects, by Autonomous Communities and differentiated by the most representative uses in each one of them. We start from the hypothesis that the land value is conditioned by its location. We want analyst the spatial correlation between the prices publicized or it is necessary different grouping or if it is necessary to introduce new location correction factors.
- PublicationEco-efficiency measurement in agricultural production. A case study on citrus fruits production(Universitat Politècnica de València, 2011-10-14) Ribal Sanchis, Francisco Javier; Sanjuán, Neus; Clemente, Gabriela; Fenollosa, María Loreto; Centro de Investigación en Gestión de Empresas (CEGEA); Facultad de Administración y Dirección de Empresas; Dpto. de Economía y Ciencias Sociales; Centro de Investigación de Ingeniería Económica[EN] The eco-efficiency can be defined by using the “economic value/environmental impacts” ratio. In this study the eco-efficiency of orange production in the Comunidad Valenciana was assessed. 24 scenarios of orange production were built regarding their agricultural practices. For every scenario the environmental impacts were assessed by means of Life Cycle Assessment (LCA) as well as the economic value added. The results have been referred to 1 kg oranges. The integration of the economic and environmental assessments was made through Data Envelopment Analysis (DEA). Among the scenarios scored as eco-efficient, those with organic
- PublicationIdentificación espacio temporal de la incidencia del turismo en la dinámica poblacional rural en la Comunitat Valenciana(Universitat Politècnica de València, 2020-01-08) Osorio Acosta, Estefania; Marqués Pérez, Inmaculada; Segura García del Río, Baldomero; Dpto. de Economía y Ciencias Sociales; Escuela Técnica Superior de Ingeniería del Diseño; Centro de Investigación de Ingeniería Económica; Escuela Politécnica Superior de Gandia[ES] En este trabajo se analiza la evolución de la oferta turística derivada de las inversiones realizadas en las diferentes iniciativas europeas de desarrollo rural (programas LEADER) en la Comunitat Valenciana y su impacto sobre la dinámica poblacional. Se ha estudiado la existencia de tendencias semejantes entre la evolución en el tiempo de estos indicadores y la población mediante el análisis de cointegración y causalidad. Y aunque las series muestran comportamientos similares, no existe evidencia de que la inversión en oferta turística haya tenido impacto positivo en la evolución de la población de los pequeños municipios rurales de la CV.
- PublicationNon-parametric contrasts of fundamental multiples and stock multiples of European food companies(Universitat Politècnica de València, 2015-06-26) Vidal, Raül; Ribal Sanchis, Francisco Javier; Centro de Investigación en Gestión de Empresas (CEGEA); Facultad de Administración y Dirección de Empresas; Dpto. de Economía y Ciencias Sociales; Centro de Investigación de Ingeniería Económica[EN] The food industry is made up of small and medium-sized companies causing the valuation multiples to be scarce. In this study fundamental valuation models are applied to food companies listed in the European markets, so as to contrast whether the calculated multiples statistically differ from the stock multiples and find out if these models could be in SMEs. Taking into account that multiples are not nor-mally distributed, several non-parametric statistical tests have been used showing that in 40 to 60 % of cases it cannot be stated that the fundamental multiples are statistically different from the stock multiples