Revista de la Safor - No 08 : 2017
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Revista de la Safor - No 08 : 2017 by Title
Now showing 1 - 10 of 10
Results Per Page
Sort Options
- PublicationLa carta introductòria de la Vita Christi de Sor Isabel de Villena (VCV). Una autoria controvertida(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Hauf, Albert[CA] El present paper vol ser una petita aportació en un recull destinat a celebrar la memòria d'una escriptora valenciana il·lustre: sor Isabel de Villena, abadessa del reial monestir de la Santíssima Trinitat. El prestigi d'esta autora, proclamada per l'AVL «escriptora de l'any», es basa en l'avaluació cada vegada més positiva que hom ha fet i fa d'una monumental Vida de Jesucrist acabada d'imprimir a València per l'alemany Llop de la Roca el mes d'agost del 1497, i reimpresa com a mínim dues vegades més a València i Barcelona al llarg del segle XVI.
- PublicationLa cova del Puntal del Gat (Benirredrà). Una ocupació litoral del paleolític mitjà(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Miret, Carles[CA] Aquest article ofereix una primera nota informativa sobre l'ocupació mosteriana de la cova del Puntal del Gat (Benirredrà, la Safor, País Valencià), tot centrant-se en les restes arqueològiques recuperades en diverses recollides superficials i en una restringida intervenció d'urgència dirigida per Pere Miguel Guillem Calatayud.
- PublicationLa desconnexió valenciana: el dèficit d'infraestructures a les Comarques Centrals Valencianes(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Vercher, Nestor; Sigalat, Enric[CA] Que el territori és un element actiu i diferenciador en el desenvolupament és un fet més que consolidat als àmbits acadèmics. Els estudiosos de l'economia van trigar el seu temps a entendre-ho i assumir-ho, però avui en dia és un fet acceptat. En part, hem de donar les gràcies a la influència del món de la geografía i, en definitiva, a la difusió de les fronteres entre les ciències d'anàlisi en favor dels camps problematics d'estudi, en aquest cas, el territori.
- PublicationFernando Pérez Martí: un republicà a la recerca del bé comú(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Sevilla Parra, Lluís[CA] El protagonista d'aquestes pàgines, el metge Fernando Pérez Martí (1891-1939), no és una figura molt coneguda a Gandia, més enllà dels investigadors que han estudiat el període de la Segona República o aspectes relacionats amb l'educació de la ciutat, tot i que durant el primer tenç del segle XX es va dedicar a treballar per tal d'aconseguir una millora de les condicions de vida dels seus conciutadans. Per a ell, l'educació i la cultura eren la base del progrés i, per aquest motiu, durant la dècada dels anys vint, va començar a denunciar la manca d'infraestructures educatives públiques a Gandia, front a !'existència de diversos centres escolars religiosos que rebien subvencions municipals.
- PublicationEl gòtic valencià i les excepcionals pintures linials del Palau Ducal de Gandia(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Rubio Mifsud, Aurora Inmaculada; Zalbidea Muñoz, Maria Antonia; Dpto. de Conservación y Restauración de Bienes Culturales; Facultad de Bellas Artes[CA] A les terres meridionals del País Valencià, s'ha conservat un nombre reduït d'edificis que mantenen al seu interior vestigis policromats d'època gòtica inicial, principalment en construccions de caràcter religiós. El Palau Ducal de Gandia conté part d'una edificació gotica civil amb unes policromies originals que el converteixen en un exemple de gran importància i singularitat. Altres edificis que es conserven en aquestes latituds amb pintures d'aquest temps són el Palau Castell de Llutxent i l'ermita de Sant Roe de Ternils a Cogullada -en terme de Carcaixent-, aquests dos ja intervinguts arquitectonicament, però amb policromies encara per recuperar i restaurar. Altres exemples conservats són els tres conjunts arquitectonics de Xàtiva: l'ermita de Sant Feliu, l'església de Sant Pere i el convent de Sant Domenech; i a Ontinyent, les policromies existents al Palau de la Vila.
- PublicationGovernació de les Muntanyes: una proposta d'organització territorial(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Novell, Néstor[CA] A les terres valencianes l'organització territorial ha estat un debat històric mai no resolt. A més de la tan reivindicada llei de comarcalització, hi ha altres aspectes pendents: la supressió de les diputacions provincials, el reconeixement de les àrees metropolitanes, i la possible fusió (o millor, l'agrupació voluntària i incentivada) de municipis de menys de 1.000 habitants, entre d'altres.
- PublicationL'electrificació de la Safor(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Armero Martínez, Antonio; Dpto. de Proyectos de Ingeniería; Escuela Técnica Superior de Ingeniería Industrial[CA] L'electrificació inicial de l'actual Comunitat Valenciana és encara una matèria poc coneguda i, en canvi, molt relacionada amb el procés d'industrialització que ha rebut, en conjunt, una major atenció dels investigadors.
- PublicationParaules de la Safor(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Selfa Fort, Emili[CA] El nostre patrimoni lingüístic evoluciona i va enriquint-se, però, com la societat, l'evolució comporta oblits i perdues -com és el cas dels localismes i dels dialectalismes- i és per això que és necessari recollir i documentar elements d'eixe patrimoni que, d'una altra manera, es perdrien per sempre. En el meu cas, nombrases entrevistes o treballs amb persones majors, amb la corresponent aparició de paraules poc usuals o desconegudes, i una tasca d'anys d'anotacions de mots, locucions, frases fetes o refranys, ha mantingut l'interes per recollir una part d'eixe patrimoni lingüístic.
- PublicationPer una història humana de les marjals i deveses(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Alonso López, Jesús Eduard[CA] La historia del medi ambient no és senzilla. Potser, com suggereix Joan Fuster en una de les seues lúcides ironies, la seua anàlisi ha derivat socialment cap a uns enfocaments on prima la biologia més que no la història de les persones que, organitzadament, han actuat sobre el territori.
- PublicationEl possibilisme anarquista: Marcel·lí Pérez Martí, sindicalista i alcalde de Gandia(Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, 2017) Martí Pellicer, Bernat; Calzado Aldaria, Antonio[CA] Malgrat l'extens i qualitativament irregular volum de publicacions i de la gran exposició cibermediàtica de la història de la Segona República i la Guerra Civil, encara perduren grans buits de coneixement i sovintegen visions superades de fa anys, sobretot en l'àmbit del País Valencià. És el cas del complex, divers i polivalent univers llibertari, afectat per enfocaments i interpretacions generalitzades encara majoritàriament negatives i molt crítiques, amb espais rellevants de terra incógnita com el del coneixement del possibilisme llibertari (encara no hi ha una monografia sobre el Partit Sindicalista d'Ángel Pestaña) o la participació d'anarquistes en les institucions de poder polític durant els anys republicans (Martín, 2012).